El Periódico de Catalunya - Ed. General

Edició del Dissabte 25 de Juny de 2016

pàgina 060
¿Quieres comprar el PDF de esta edición
por sólo 0,89€? Pulsa aquí para comprar ahora.
Vegeu pàgina en PDF

Transcripció automàtica del text

Gourmet?s MESCLUM Perles d?oli d?oliva verge extra Olis Bargalló ha creat dos tipus de perles d?oli d?oliva verge extra, amb bitxo i sense. També ha llançat perles de vinagre riesling i Pedro Ximénez.

   EL PRODUCTE Shibui, amb la mostra de cine gai Fire!! El restaurant japonès Shibui (Urgell, 272) col·labora amb la 40a edició de la Mostra de cine Fire!!, també coneguda com a Mostra Lambda (del 30 de juny al 10 de juliol a l?Institut Francès de Barcelona). El Casal Lambda va crear el 1995 aquesta cita cinematogràfica, la primera de temàtica gai i lesbiana del país.

   La CiTa Fusió de cuina oriental al Gòtic El nou restaurant Matsuri (Avinyó, 44), comandat pel xef brasiler d?origen japonès Edo Komori (foto) i la seva dona, Alessandra Pereira, arriba a Barcelona proposant una fusió de cuina oriental a partir de plats japonesos.

   EL RESTaURanT Renascuts d?un incendi Un incendi va interrompre el mes d?agost passat la bona trajectòria del restaurant Alba Granados (Enric Granados, 34). Després del trauma, el local de la família Claver reneix amb un aspecte diferent, amb un interiorisme propi d?un loft novaiorquès i amb tres espais: la sala del restaurant, que obre d?11 a 1 hores, amb capacitat per a 85 persones i un reserREObRE aLba GRanaDOS vat; la barra, per menjar durant tot el dia, i la cocteleria El Bala. El que no canvia respecte al passat és la proposta gastronòmica: cuina de mercat amb bon producte. Hi ha plats a la brasa de carbó (mitjana de bou, pop...), clàssics com les croquetes i els canelons trufats, i noves creacions com el tàrtar de salmó a l?estil ceviche amb fruita de la passió.

   EL PERIÓDICO gourmet?s DISSABTE 60 25 DE JUNY DEL 2016 BCN torna a tirar la xarxa al peix 3Diversos locals recuperen l?interès pel producte FERRAN IMEDIO BARCELONA m olts gurmets i professionals de la restauració estan d?acord des de fa anys. Sembla mentida, diuen, que Barcelona, una de les capitals del Mediterrani, no tingui més restaurants de peix a l?altura de la resta de la seva prodigiosa oferta gastronòmica. N?hi ha, sí (a primer cop d?ull, es podrien citar Espai Kru, Els Pescadors, Fishhh!, La barca del pescador...), però no són suficients pel que suposa la marca BCN en el panorama gastro.

    Diverses iniciatives amb ambició no només econòmica sinó també gastronòmica estan començant a capgirar aquesta realitat. La més espectacular encara ha d?arribar (a l?agost): es diu Marea Alta i ocupa les dues últimes plantes de Torre Colón. Allà dalt, al pis 24, comandats pel xef Enrique Valentí, s?oferiran peixos a la graella com al País Basc, però també fumats, sense oblidar els crus, els marinats, els guisats... No hi haurà ceviches perquè volen defensar l?amplitud i riquesa del receptari espanyol: fregitel·les malaguenyes, marisc gallec, tonyina gaditana... DIFÍCIL PER AL RESTAURADOR / «L?oferta no estava ben resolta. Però és lògic perquè oferir peix té diversos riscos: el cost de la matèria primera, que és alt; la irregularitat del subministrament, perquè a vegades hi ha mala mar i no es pot pescar, o a vegades no es troba el peix que es busca; i la rapidesa amb què es fa malbé si no es consumeix. Això no ajuda el restaurador», analitza Valentí. La seva aposta a Torre Colón no acaba a la planta 24 perquè a la 23 obrirà la cocteleria Marea Baja: «un oyster bar, amb peix cru i marinat, i un sangria bar, amb més d?una desena de sangries». També tenen el pis 25, on s?ha instal·lat la cuina, també amb unes vistes espectaculars.

    Carles Abellan s?ha volgut centrar en la cuina saludable a La Barra (passeig Joan de Borbó, 19), amb una carta que aposta pel peix i les verdures al 50%. «Serà com una llotja de mar i una altra de terra», resumeix el xef, que acaba d?obrir un xiringuito a la platja olímpica anomenat Love Beach Club que s?afegeix a La Guingueta, a la Barceloneta. El peix arribarà cada dia a La Barra procedent de les llotges de la Barceloneta, Arenys de Mar i Sant Carles de la Ràpita, i es cuinarà de diverses formes: a la planxa, a la brasa o amb tècniques més elaborades, tant barrejat amb les verdures o com a protagonista únic del plat. El local està en obres i té previst obrir al setembre. «L?aposta pel peix ?apunta Abellan? respon a la tendència per la cuina saludable. La gent vol menys carn i menys greixos, i més menjar que li procuri una digestió saludable».

   CINQUENA GENERACIÓ / Aquests són els dos grans restaurants que estan a punt d?arribar. Però des de fa uns mesos els que han fet parlar, i molt bé, són Estimar i Assunta Madre. El primer pertany a la cinquena generació de la família Gotanegra, fidel al peix que arriba al port de Roses des que el 1895 Dionisia Marco va començar a comprar-lo a la plaça de Sant Pere de Roses per anar-lo venent de camí a Figueres.

    L?andalús Rafa Zafra, que treballa amb els germans Adrià (també és el xef executiu de Heart Ibiza), i Anna Gotanegra triomfen amb aquest restaurant del Born (Sant Antoni dels Sombrerers, 3). A la seva creativitat, apresa no només a l?univers Bulli (es va formar en diversos restaurants amb estrella Michelin, com Arzak), Zafra hi uneix els seus coneixements sobre els productes del mar, i per això sempre serveix cada peix en el moment òptim per al consum. En qüestió de setmanes s?ha convertit en una referència.

    Assunta Madre (Provença, 300) fa quatre mesos que està obert. És un restaurant italià de peix. Les receptes són les mateixes. «I el producte també, encara que no el portem d?Itàlia, sinó de les llotges de Blanes, Arenys de Mar i Vilanova. Té el mateix color i el mateix gust», puntualitza Giovanni Micalusi, el director del negoci. H nouS reStaurantS eSPecialitzatS Estimar i Assunta Madre són les últimes incorporacions notables a l?oferta de Barcelona Marea Alta, amb vistes inèdites de la ciutat des de les plantes 23 i 24 de Torre Colón, arribarà a l?agost Rafa Zafra, amb barba, i Anna Gotanegra, amb l?equip d?Estimar.

   Assunta Madre és un nou restaurant italià de peix.

   Gotim Blanc 2015. Castell del Remei. DO Costers del Segre. 6,20 euros.

   Vi Gotim Blanc 2015 ha estrenat imatge però segueix sent un blanc de color daurat pàl·lid amb reflexos verdosos, elaborat amb les varietats sauvignon blanc i macabeu. És un vi exòtic i persistent, fresc, equilibrat i llaminer, amb notes de fruita exòtica, florals i records de fruita blanca, fulles de figuera i pera.

   Blanc, exòtic i llaminer